Svet Racunara
Molimo vas da se registrujete na nas forum... Smesak

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

avatar

Pogledaj profil korisnika
taj Pet Sep 28, 2012 11:57 pm
-Kada sistem pocne sporo da reaguje i sve vam se cini da ce uskoro da padne, a sebi ne mozete da dozvolite da restartujete sistem uradite sledece. Pritisnite CTRL+ALT+DEL, oznacite Explorer i kliknite END TASK dugme. Dobicete poruku "Are you sure you want to exit windows?" a vi pritisnete ESC i sacekajte par sekundi do sledece poruke "Explorer is not responding". Kliknite na END PROCESS i Desktop ce se osveziti. Windows bi trebao da reaguje bolje jer je ovo neka vrsta pseudo reboota.

-Zelite li folder zasticen passwordom bez previse eksperimentisanja sa sistemom i 'naprednim' programima.
Kliknite desnim dugmetom na prazan deo foldera, izaberite CUSTOMIZE THIS FOLDER i CREATE HTML DOCUMENT FOR THIS FOLDER. Kada se dokument otvori u Notepadu skrolujte dok ne vidite <script language="JavaScript">. Pritisnite ENTER da bi ste ubacili novi prazan red i koji cete ubaciti:
var pass = prompt("Enter the password")
if(pass != "password")
{window.location="C:"}
Na mestu 'password' stavite vas password, snimite, izadjite iz Notepada i osvezite folder(F5), otkucajte novi password kojeg cete kucati svaki svaki sledeci put kada budete ulazili u taj folder.


-Windows XP dolazi sa odlicnim modulom sa konfigurisanje. Otkucajte GPEDIT.MSC pod Run i dobicete Group Policy Editor u kojem mozete menjati sve sto pozelite: menjati passworde usera, kontrolisati Net Meeting, Task Scheduler, Win Messanger pa cak mozete promeniti i ime IE Title Bara.


-Zelite li da napravite folder koji se ne moze obrisati iz Windowsa? Idite u DOS Prompt i otkucajte MD FOLDER 1. Izmedju MD i FOLDER pritisnite SPACE ali izmedju FOLDER i 1 drzite pritisnuto ALT i na numerickoj tastaturi otkucajte 255. Ovo ce napraviti prazno mesto koje se ne moze obrisati iz Windows Shella. Moze samo iz DOSa komandom RMDIR.


-Dosta vam je Welcome Screena u Win XPu? Uklonicete ga tako sto cete otici do HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE MicrosoftWindowsCurrentVersionPolicies
Explorer i napraviti DWORD Value sa imenom NoWelcomeScreen i dodeliti mu vrednost 1


Kako zakucati Windows preko interneta? Dovoljno je da vas IE procita sledeci HTML kod:
<html>
<head>
</head>
<body>
<Img src="c:\con\con">
</body>
</html>-Kako na najlaksi nacin napraviti svoj Screen Saver? Desno dugme na Desktop pa Properties i onda na Screen Saver. Izaberite '3D Flying Objects'. Kliknite na Settings pa pod Style odaberite 'Textured Flag'. Kliknite na 'Texture' i locirajte bilo koju BMP sliku (koja moze biti i npr. logo vase firme). Otkacite 'Smooth shading' stavite 'Resolution' i 'Size' na MAX. Kliknite na OK pa na Preview da vidite sta ste uradili-Ukoliko imate racunar sa 256MB memorije i vise, i pritom koristite Windows NT/2000/XP mozete naterati Windows da celokupan sistem drzi u memoriji umesto u swap fajlu. Idite do HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSet ControlSession ManagerMemory Management i stavku DisablePagingExecutive prepravite sa 0 na 1


Kako ubrzati startovanje programa? Startujte ga kao 'Minimized'. Windows nece morati da renderuje prozor i njegov sadrzaj pa ce program biti brze u statusu 'ready to use'. Medjutim, nemojte ocekivati da ovom metodom sacuvate memorijske resurse - samo skracujete brzinu ucitavanja. Ovo je veoma zgodno za programe koji se startuju sa Windowsom.-Ukoliko radite u mrezi verovatno znate za mogucnost mapiranja drajva neke deljene lokacije na serveru ili druge klijent masine. Ali da ste znali da to isto mozete da uradite za bilo koji kompjuter koji je povezan na Internet? Sve sto vam treba je IP adresa predmetnog kompjutera a dalje uradite ovako: Kliknite desnim dugmetom na Network Neighborhood i izaberite 'Map Network Drive'. Izaberite slovo drajva koje zelite da koristite i potom otkucajte network lokaciju u sledecem formatu: \\[IPAddress]\[ShareName]
Preduzmite sve mere predostroznosti.-Kako preimenovati ikonu Recycle Bin? Startujte Regedit i idite do HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Classes \ CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08 -00AA002F954E} \ ShellFolder. Kliknite dvaput na 'Attributes' i promenite broj u 50010020. Nakon ovoga dobicete u meniju komandu Rename-Ukoliko zelite da na najlaksi nacin, bez upotrebe raznih shareware-ova, prevedete IP broj (npr. 245.84.120.19) u nesto razumljivo i pamtljivo, idite u DOS i otkucajte NSLOOKUP [IP]

avatar

Pogledaj profil korisnika
taj Pet Sep 28, 2012 11:58 pm
Hocete nevidljiv folder na koji cete uvek moci da kliknete? Samo vi znate gde je.... E pa pazite ovo:
1. Napravi new folder
2. Idi desni klick i rename
3. Drzeci levi alt, ukucajte 0160 u NUMPADU! (OBAVEZNO)
4. Idite desni klik i properties, tamo nadjite change icon i postavite nevidljivo ikonicu.

Savet: Prosto, a jednostavno!

avatar

Pogledaj profil korisnika
taj Pet Sep 28, 2012 11:58 pm
Uklanjanje Balloon komentara

Ukoliko vas nervira stalno pojavljivanje poruka sistema u obliku balona (kao u stripovima), možete ih brzo ukloniti pristupom registrima (regedit):
HKEY_CURRENT_USER -> Software -> Microsoft Windows -> CurrentVersion
Promenite DWORD at "EnableBalloonTips" od 1 na 0


Brza promena korisnika

Brza promena aktivnog korisnika WinXPa na računaru se vrši pritiskom na Win taster i 'Q' istovremeno. Posle par trenutaka, pojaviće se svi korisnici. Pritiskanjem na 'Q' vršite izbor.


Send To

Da bi ste omogućili jednostavno slanje stvari sa vašeg računara gde god želite, omogućite pristup hidden i systems folderima u 'View' folder setovanju, otvorite Cocuments and Settingsyour_user_nameSendTo i dodajte shortcutove na lokacije koje želite.


Shutdown ikona

Spuštanje WinXP-a je proces od tri klika, ali može i da se pojednostavi, postavljanjem ikonice bilo na desktop, bilo na Taskbar. Kliknite denim klikom na desktop, izaberite 'New', zatim 'Shortcut'. Pojaviće se prozor sa dialog boxom za shortcut path. Ukucajte: C:windowssystem32shutdown.exe -s -t 00 pazeći da poslednja slova budu nule, a ne velika slova O (da bi ste napravili shortcut za restart, zamenite /r sa /s). Izaberite 'Next' i ukucajte ime novog shortcuta.


XP i startap disketa

Za razliku od Win2000 i WinMe, WinXP može da kreira boot disketu. Ubacite praznu dosketu u drajv, otvorite 'My Computer', potom kliknite desnim tasterom miša na '3 1/2" Floppy Drive,' i izaberite 'Format'. U padajućem meniju izaberite 'Create Startup Disk.'a

tweak memorije za bolje performanse

start -> run -> regedit i odite ovdje:
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContro
lSession ManagerMemory Management

DisablePagingExecutive - kliknite dva puta i u upišite 1.
ovo će dati veće performanse jer omogućava XPu da drži podatke u memoriji, umjesto da ih svako malo kopira u page file i nazad.

ima jos jedna finta, ali ne garantiram da ce svakom radit, naime dolazi do s*anja i kanta se nece pokrenut. mozete je rucno na last known good configuration a to je:

LargeSystemCache - kliknite dvaput i promijenite decimalu u 1
ovo omogućava XP kernelu da se izvodi u memoriji.


brze iskljucivanje pc-a

sigurno vam se ponekad desi da komp odugovlaci sa gasenjem
jer se nekom programu sprdnulo da vas sad zaebava
(neka aplikacija nije pravilo zatvorena ili dr)

u reg editoru marš na kljuc HKEY_USERS > .DEFAULT > control panel >
desktop u desktopu potrazite vrijednost AutoEndTasks i promjenite vrijednost iz 0 u 1.windows messenger

ide vam na zivce?

za win xp pro, u run upisite gpedit.msc > Local Computer Policy > Computer Configuration >
Administrative Templates > Windows Components > Windows Messenger > do not allow windows

Brzinsko surfanje po Internetu


Svjedoci ste poplave programa na Internetu koji vam nude brže spajanje i učitavanje
programa te web stranica. Svi garantiraju veliko ubrzanje bez obzira koji tip veze
koristili; običan modem. ISDN vezu ili neki novi, još brži način spajanja na Internet.
Veliko ubrzanje možete postići malom korekcijom registry ključa.

Pokrenite Regedit i potražite ključ koji se nalazi na sljedećoj lokaciji:

HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows -
Current Version - Explorer - RemoteComputer - NameSpace.

Kada ste došli do ovog mjesta, postoje dva prisutna ključa;
jedan od njih je (D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF}. Obrišite ga.
Nije potreban restart računala da bi primijetili ubrzanje koje nastaje ovom
modifikacijom.

avatar

Pogledaj profil korisnika
taj Pet Sep 28, 2012 11:58 pm
Isključite nepotrebneservise i oslobodite memoriju i ostale resurse

Servisisu programi koji se pokreću pri pokretanju OS-a i nastavljaju da radetako što omogućuju operativnom sastavu njegovufunkcionalnost.Postojipuno servisa koji se pokreću,a nisu potrebni što oduzimasistemskumemoriju i vreme vašem procesoru.Isključivanjem nepotrebnihservisaučinićete vaš računar bržim.

1. Kliknite na "Start".

2. Odaberite "Run".

3. Upišite "services.msc"i kliknite ok.

4. Sada ste spremni isključiti nepotrebne servise.

5. Za primer isključićemo "PortableMedia Serial Number" servis.

6. Pronađite servis na listi i označite ga mišem.

7. Desni klik i odaberite "Properties".

8. Otvara se prozor sa opcijama i odaberite "Disable".

9. Kliknite na OKi sledeći put kada pokrenete računar servis neće biti pokrenut.

Ubrzajte surfovanje internetom

Svedoci ste poplave programa na Internetu koji vam nude brže spajanje iučitavanje programa, web stranica, itd. Svi garantuju veliko ubrzanjebez obzira koji tip veze koristili, običan modem, ISDN vezu ili nekinovi, još brži način spajanja na Internet. Veliko ubrzanjemožetepostići malom korekcijom registry ključa. Pokrenite Regedit i potražiteključ koji se nalazi na sljedećoj lokaciji:
HKEY_LOCAL_MACHINE - Software -Microsoft - Windows - Current Version - Explorer -RemoteComputer - NameSpace.

Kada ste došli do ovog mesta, postoje dva prisutnaključa, jedan od njih je:

{D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF}.

Obrišite ga. Nije potreban restart računara da bi primetiliubrzanje koje nastaje ovom modifikacijom.

Ubrzajte računarpodešavanjem "prefetch" direktorijuma(cache)

Ovo je jedinstvena tehnika u XP-u koja može ubrzativaše računalo.

1. Pokrenite "regedit".

2. Pronađite ključ [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\Memory Management\PrefetchParameters\EnablePrefetcher];

3. Postavite vrednost na 0-"Disable",na sledećim ključevima:
1-App launch prefetch,
2-Boot Prefetch,
3-Both (preporučljivo)

4. Restartujte računar.

Poboljšajteperformanse preko My Computer

Vrlo lagani Tweak kojega većina korisnika pronađe sama,ali oni koji tojoš nisu uspeli možda je sada vreme da ga isprobate!

Krenite ovako:

1. Desni klik na "My Computer"ikonu ili u "Start" meni-u

2. Kliknite na "Advanced"

3. Pogledajte pod "Performance"i otvorite "Settings"

4. Isključite sve ili neke od sledećih opcija:

Fade or slide menus into view
Fade or slide ToolTips into view
Fade out menu items after clicking
Show Shadows under menus
Slide open combo boxes
Slide taskbar buttons
Use a background image for each folder type
Use common tasks in folders

Sada će vaš XP izgledati jednako dobro,ali će raditi malobrže.

Isključite nepotrebne programe

Instaliranjepuno programa može napuniti vašu registry bazu nepotrebnimprogramimakoji se startuju sa pokretanjem računara,što može dovesti dousporavanja računara i zauzimanjem dela memorije.

1. Pokrenite Regedit,

2. Dođite do ključa HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

3. Kada ste došli do ključa,na desnoj strani možeteidentifikovanii programe koje ne želite pokrenuti pri startu računara.

4. Desni klik na program koji ne želite da se pokrene pri starturačunara i odaberite "Delete".

5. Takođe i u ovim ključevima možete napraviti isto:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Runonce

i u

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run.

6. Restartujte računar.

Isključivane opcije "Indexing"ubrzava XP

Windows XP cuva beleske o svim file-ovima i pamti ih na Hard Disk kakobi pretraživanje file-ova bilo što brže.
Aliloša strana tih beleski (index) je da računar mora svakifile sacuvatišto dovodi do usporavanja osnovnih funkcija kaošto su:

Open,Close itd...

Ako ne pretražujete često datoteke na računaru isključivanjem opcije"indexing" možete malo poboljšati performanse.

1. Control Panel

2. Administrative tools

3. Services

4. Disable Indexing Services

Automatsko otvaranje C: diska uWindows Exploreru

UWindows XP-u, pokretanjem Windows Explorer-a više se neotvara C: disk.Sada se otvara direktorijum My Documents. Kako ja u tom direktorijudržim neke podatke kojima ne pristupam stalno, ova promena mi jedonesla samo frustraciju.

Da bi ovo ispravili potrebno je u ikonici Windows Explorera promenitisledece:

1. Kliknuti desnom tipkom miša na ikonicu WindowsExplorer i odabrati opciju Properties.
2. Pod target upišite (bez navodnika): "C:\WINDOWS\explorer.exe/n,/e,c:\".
3. Klinite na "Apply"i zatim na OKi proces je završen.

Ukoliko želite otvoriti D: particiju umesto "/e,C:" upišite"/e,D:".

Windows XP na Oktanima

Pažnja!ovaj tweak mogu izvesti svi korisnici Windows XP OS, ali zbog izuzetnepotrebe za memorijom njen učinak neće biti vidljiv kao ubrzanje negokao usporenje, raspolažete li sa manje od 256 MB radne memorije.

DisablePagingExecutive- uključivanjem ove opcije sprečićete cuvanje određenih aplikacija nahard disc vašeg računara. S tim ćete znatno ubrzati sveprocese, jer jepoznato da je radna memorija i hiljadu puta brža od virtualne memorijena hard disc-u.
Po početnim postavkama vrednost ove opcije je 0, da bi je uključilipostavite je na 1.
Ovu postavku nalazite na sledećem mestu u registry editoru:
HKEY_LOCAL_MACHINE -System -CurrentControlSet - Control - SessionManager - Memory Management.

Sledeća opcija koju nalazite odmah pored spomenute je:

LargeSystemCache.
Uključujućiovu opciju, "primoravate" učitavanje operativnog sistema i njegovihosnovnih procesa u memoriju. S ovom promenom Windows XP učitava samojezgro operativnog sistema i drži je celo vreme u memoriji, činećicelokupni sistem mnogo bržim i življim za rad. Pokretanje svih ostalihaplikacija takođe se odvija znatno brže. Prijavljena ubrzanja iznose od20-30 posto što svakako nije zanemarljivo. Ova opcija "guta"još višeradne memorije, pogotovo ako se koristi zajedno s prvom opcijom iz ovogčlanka.

Treća opcija u nizu, koja će našim Windowsima XP "datikrila", je:

lOPageLockLimit
Ovu registry vrednost trebate sami kreirati odabirajući opciju
New- Dword koju dobijete koristeći desni taster miša. Za imekoristite"lOPageLockLimit" (bitno je tačno napisati ime ovog ključa, s malim ivelikim slovima). Vrednost koju upisujete zavisi o količini radnememorije s kojom raspolažete: 64 MB - 1000; 128 MB - 4000; 256 MB -10.000; 512 MB ili više: 40.000. Vrednosti su prikazane zaunos uheksa-decimalnom obliku. Ova opcija neće značiti ubrzanje rada samogračunara, ali će svakako doneti poboljšanja u sferi prenosapodataka.

Nepotrebni DLL-ovi u memoriji


Akokoristite puno programa u vreme rada, svi dll-ovi {dynamic linkedlibrary) se učitavaju u memoriju od strane Windows Explorera. Zatvarateih po završetku rada s programima, ali njihovi dll-oviostaju učitani umemoriju. To utiče na količinu raspoložive memorije, kao i na brzinurada samog računara. Evo kako naterati Windows XP da izbaci iz memorijesve nepotrebne dll-ove:

Potražimo:
HKEY_LOCAL_MACHINE - Software -Microsoft - Windows-CurrentVersion- Explorer.
U ovom ključu kreirajte novi Dword unos imena AlwaysUnloadDLLi postavite mu vrednost na 1. Zatim pritisnite taster F5 na tastaturi(ovom radnjom se napravi refresh), zatvorite Regedit i ponovo pokreniteračunar.

Reinstalacija skrivenih Windowskomponenti

Akotrebate reinstalirati "skrivene" Windows komponente,npr. outlookexpress,messenger ili IE,postoji jednostavan način da to učinite (alibudite oprezni)

Otvorite INF direktorijum u windows direktorijumu[C:\WINDOWS\INF]
Pronađite *.inf.files [view-arrange icons by-type]
Pronađite ime aplikacije koju želite reinstalirati [npr. messengerje"msmsgs.inf"] ako niste sigurni stisnite DESNIKLIK na file,zatim izaberiteopen i na vrhu file-a trebalo bi pisati koja je to aplikacija:

; MSMSGS.INF
; Setup INF file for Messenger

Kada ste našli file desni klik na njega i odaberite install.
Npr. da bi reinstalirali Microsoft Outlook Express,desni klik iodaberite install na MSOE50.inf

Uklonite neželjene programe

Akoželite ukloniti neke programe koji su instalirani sa Windows-om alinisu vidljivi u "Add/Remove", otvorite u Notepadu datoteku:"C:\WINDOWS\INF\SYSOC.INF".Ovde ćete naći listu programa i uočiti da neki programi imaju reč "hide"na kraju. Jednostavno izbrišite tu reč ali ostavite zarez:

PRE: msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7

POSLE: msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,,7

Sada kada otvorite Add-Remove,videćete vaš novi izbor, uovom slučaju "Windows Messenger".

avatar

Pogledaj profil korisnika
taj Pet Sep 28, 2012 11:59 pm
Promenite ime i organizaciju s kojima ste registrirani
Kada otvorite System Properties pod „Registered to:“ pise vam ime i organizacija s kojima ste registrirani. Obzirom da mnogi nisu to sami upisivali htjeli bi promijeniti pa evo kako: Start – Run upisite „regedit“ bez navodnika i pratite HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersion. Pod RegisteredOwner i RegisteredOrganization upisite sto zelite.

Ajmo jos malo

=>[0x01] % INTRO

<0x01a> Acess control list a.k.a ACL
<0x01b> Group Policy Object a.k.a GPO


=>[0x02] % CONFIGURING SECURITY VIA KEYS

<0x02a> Groundwork Of Permissions For Keys
<0x02b> Manage Users Via ACLs
<0x02c> Special Permissions (assigning)
<0x02d> Default Permission (mapping)


=>[0x03] % CONFIGURING SECURITY ACCESS

<0x03a> Managing Registry Acess
<0x03b> Preventing Local Registry Acess
<0x03c> Restricting Remote Registry Acess


=>[0x04] % SECURITY TEMPLATES

<0x04a> Manage Security Templates
<0x04b> Creating MMC
<0x04c> Predefined Template
<0x04d> Build Your Own Template


=>[0x05] % COMPUTER CONFIGURATION AND NEW SECURITY FEATURES

<0x05a> Analysing Comp Config
<0x05b> Modifyng Comp Config
<0x05c> New Security Features
<0x05d> Security Center
<0x05e> Windows Firewall

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////
--==<[ [0x01] % INTRO
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Nadam se da ce biti korisno

--------------------------------==<0x01a>==---------------------------------

Prva stavka koju cu objasniti je ACL tj access control list. Sam prevod na
srpski vam objasnjava sta je to ustvari. Znaci to je komponenta windows
sigurnosti koja vrsi separaciju dozvola na racunaru tj. bukvalno receno -
kontrolise pristupe razlicitih korisnika windoze. To je jedna lista korisnika
i dozvola koje isti imaju na racunaru. ACL-u se pristupa tako sto udjemo u
redzistri, pronadjemo zeljeni kljuc sa access control listom, i idemo desni
klik -> permissions. Admin moze dodeljivati nove dozvole ili oduzimati
postojece: pokretanje procesa, fajlova, programa. Takav oblik podesavanja je
preporucen iskljucivo ukoliko postoji ogromna potreba za istim i ukoliko je
to znaci jedino resenje za resavanje nekog "problema". Pocetnicima, ova vrsta
podesavanja verovatno nije ni potrebna, ali naprednim korisnicima je itekako
potrebna jer defultni permissioni u okviru windoze su veoma oskudno podeseni.
Ovo je samo osnova o ACL cisto da vam zagolicam mastu, a o potpunoj
administraciji koja se moze izvesti preko ove security komponente cu vam
pricati u nastavku tutorijala. ACL ce se "provlaciti" gotovo kroz ceo
tutorijal.

--------------------------------==<0x01b>==---------------------------------

Bitno je istaci da postoje dva metoda podesavanja dozvola. Prvi nacin je
preko redzistrija i to direkto preko ACL, a drugi nacin je pravljenje
sigurnosnih timplejtova (security templates) koji u sebi sadrze sve lepo
ispodesavane sigurnosne dozvole (security permissions) i nakon pravljenja
takvog jednog timplejt, jednostavno rucno ucitate taj timplejt i imate sve
ispodesavano kao na tanjiru. Oni koji znaju sta je pojam "template" na pr u
web dizajnu, shvatice i sustinu timplejta kod windoze (molim samo da ne
budete bukvalisti :>). U prenosnom znacenju template je shablon sa svim
potrebnim podesavanjima koji, takodje, moze predstavljati odlicnu osnovu za
dalja (napredna) podesavanja. Elem, gorespomenute timplejte podesavamo preko
Grop Policy Object (u daljem tekstu GPO). Do Grop Policy editora stizemo tako
sto u run-u kucamo gpedit.msc
U okviru njega mozemo izvrsiti podesavanja registrja, NTFS sigurnosti,
software instalacije, logon/logoff skripti, redirekcije foldera i podesavanja
Internet Explorer-a. Princip rada je sledeci: Mi kreiramo GPO i onda
importujemo sigurnosne timplejtove u taj GPO da bismo kreirali security
policy ("sigurnosnu politiku") za nasu mrezu, sistem...Windows zatim
automatski dodeljuje komjuteru i korisniku dozvole zadate unutar sigurnosnih
timplejtova, ukoliko je taj GPO "pristupacan".

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////
=>[0x02] % CONFIGURING SECURITY VIA KEYS
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

--------------------------------==<0x02a>==---------------------------------

Ako imate admin prava na OS-u, mozete podesavati dozvole za pojedinacne
korisnike ili citave grupe i sve to naravno preko ACL-a. Postupak je sledeci:
Za pocetak normalno udjite u redzistri i pronadjite kljuc u okviru koga
zelite da menjate dozvole i desni klik -> permissions i otvori ce vam se nov
prozor sa listom korisnika/grupa a ispod se nalaze dozvole selektovanog
korisnika/grupe:

- Full Control - Omogucava korisniku ili grupi korisnika potpunu
administraciju nad kljucem. Znaci korisnik moze da otvara, edituje i preuzima
vlasnistvo nad selektovanim kljucem.

- Read - Omogucava korisniku ili grupi korisnika iskljucivo da "citaju" kljuc
(ali ne mogu da sacuvaju promene koje su napravljene u okviru kljuca). Znaci
to je read-only dozvola.

- Special Permissions - Omogucava korisniku ili grupi korisnika posebne
kombinacije dozvola. Do ove opcije dolazi se preko dugmeta advanced u okviru
ACL-a.

Cesto se desava da su check polja zamagljena i da ne moze da se cekiraju
dozvole za selektovanog korisnika ili grupu. To znaci da ta opcija trenutno
nije dozvoljena. To se desava iz prostog razloga sto taj kljuc nasledjuje
dozvole od maticnog kljuca. Postoji nacin zastite kljuca od "nasledjivanja
dozvola" i o tome cu pricati u delu tutorijala pod nazivom "special
permissions (assigning)"

--------------------------------==<0x02b>==---------------------------------

Sto se tice kontrole dozvola korisnika putem ACL-a, ukratko cu vam objasniti
nacine dodavanja i skidanja korisnika sa ACL. Dodavanje vrsimo tako sto u
redzistriju pronadjemo kljuc za koji zelimo da oznacimo dozvole koje ce
korisnici ili grupe korisnika imati. Zatim idemo desni klik pa permissions
i klik na "add". U novootvorenom prozoru kliknemo na location, selektujemo
komp, domain ili organizacijsku jedinicu sa koje zelimo da dodamo korisnike
na ACL. Ovde se moze desiti da ne znate tacan naziv ili ceo naziv korisnika
ili grupe koje dodajete ACL-u. Ali postoji resenje za to. Jednostavno u
okviru prozora kod koga dodajete usere kliknite na advanced pa na Find Now.
Pojavice vam s ekompletna lista korisnika i grupa i jednostavno dodajte ACL-u
korisnike ili grupe koje zelite. Na kraju u "permissions for .." prozoru
podesite dozvole za dodate korisnike i grupe korisnika.
Dodavanje korisnika u ACL je veoma korisno za neke stvari tipa pristup vasem
redzistriju sa udaljenih mesta ako je to potrebno. Na pr zadesiti se u
tunguziji, podigli ste server kuci i zelite da iz tunguzije da izmenite neke
stavke u redzistriju sto je hitnije moguce a ne mozete da dodjete do kompa
jer vam je hiljadama kilometara udaljen. Jednostavno mozete pristupiti kompu
sa vaseg na pr laptopa iako ste kilometrima daleko i izvrsiti potrebne zahvate.
To je samo jedan banalni primer i u praksi ima dosta koristi od dodavanja
korisnika na ACL, Medjutim postoji i losa strana dodavanja korisnika na ACL
pogotovo ukoliko neko nema velikih iskustava sa tim ili jednostavno napravi
slucajnu gresku u koracima i na taj nacin napravi veliku rupu u operativnom
sitemu, tj. vetil kroz koji informacije mogu da izlecu sa vaseg kompa.
Kada zelimo maknuti nekog od korisnika sa ACL-a, to mozemo vrlo lako uraditi.
U redzistriju pronadjemo kljuc za koji zelimo da oznacimo dozvole koje ce
korisnici ili grupe korisnika imati. Zatim idemo desni klik pa permissions
i klik na Remove. Simple as that :> Ipak i ovde moramo obratiti paznju na
odredjene stvari. Sve sto vidimo u okviru ACL (a tu se nalazi po defaultu)
predstavlja nesto najminimalnije, tek toliko da korisnici mogu startuju i
koriste windozu. Ukoliko uklonite korisnike ili korisnicke grupe iz kljuca,
ti korisnici nece biti u stanju da "citaju" kljuceve sto dalje implicira na
to da ti isti korisnici nece biti u stanju da "upravljaju" windozom i
njegovim aplikacijama. A zamislite onda sta bi se tek desilo kada bi uklonili
Administrators group iz kljuca :> Ladno ne biste mogli ni vi sami da upravljate
vasim OS-om. A ako uklanjate pojedinacne korisnike, to i nije tako "opasno",
jer ni sam windows ne pruza dozvole individualnim korisnicima i ne treba da
uklanjate pojedincane korisnike iz ACL-a, jer na taj nacin ih sprecavate da
pristupaju njihovim sopstvenim podesavanjima, a koji naravno treba da imaju
punu kontrolu.


--------------------------------==<0x02c>==---------------------------------

Ukoliko zelimo da izvrsimo podesavanja dozvola koja su znatno detaljnija od
full control i read dozvola, to mozemo izvrsiti preko Special Permissions
opcije (dugme Advanced u okviru ACL-a). U okviru ove opcije mozete vrsiti
znatno detaljnija podesavanja tipa "citanje", "pisanje" kljuceva, editovanje
podkljuceva..Kada ste izvrsili podesavanja pojavice se apply padajuca lista
sa sledecim opcijama:

- This key only - Primenjuje podesene dozvole zamo na selektovani kljuc

- This key and subkeys - Primenjuje podesene dozvole na selektovani kljuc i
sve podkljuceve u okviru tog kljuca.

- Subkeys only - Primenjuje podesene dozvole na sve podkljuceve u okviru
selektovanog kljuca, ali ne i na sam kljuc.U permission listi imacete opcije allow (dozvoliti) i deny (odbiti) za
sledece dozvole:

- Full Control - Sva moguca podesavanja

- Query Value - Citanje vrednosti u okviru kljuca

- Set Value - Postavljanje vrednosti u okviru kljuca

- Create Subkey - Kreiranje podkljuca u okviru kljuca

- Enumerate Subkeys - Identifikacija podkljuca u okviru kljuca

- Notify - Primanje obavestenja o dogadjajima od strane kljuca

- Create Link - Kreiranje simbolicnih linkova unutar kljuca

- Delete - Brisanje kljuca ili njegove vrednosti

- Write DAC - Pisanje kljucevog DAC-a ( discretionary access control list)

- Write Owner - Izmena vlasnika kljuca

- Read Control - Citanje DAC-a


Pominjao sam "nasledjivanje" dozvole od maticnog kljuca a da malo detaljnije
objasnim to. Ukoliko je nasledjivanje omoguceno, podkljucevi nasledjuju
dozvole njihovih maticnih kljuceva. Drugim recima, ukoliko kljuc omogucava
grupi punu kontrolu, svi njegovi podkljucevi takodje omogucavaju grupi punu
kontrolu. Ukoliko su polja za cekiranje dozvola u okviru ACL-a za selektovanu
grupu korisnika zamagljena, to znaci da ne mozete menjati nasledjivacke
dozvole kljuca. Sto se tice podesavanja nasledstva kod kljuceva, mozemo na pr
da zastitimo podkljuceve od nasledstva dozvola od strane maticnih kljuceva i
to u okviru Advanced Security Settings For.. prozoru, gde decekiramo
Inheritable Permissions. Takodje mozemo da izvrsimo i zamenu ACL podkljuceva
u uokviru kljuca, resetovanjem kompletne grane kako bi odgovarao kljucevom
ACL-u a to se postize tako sto cekirate opciju: Replace Permissions Entires
On All Child Objects...


--------------------------------==<0x02d>==---------------------------------

Da bismo razumeli defaultne dozvole, neophodno je razlikovati 3 grupe u
okviru windoze, a to su: Users, Power Users i Administrators. Svaka od ove
tri grupe ima poseban nivo dozvola.


Users - Ova grupa je najsigurnija jer po defaultu toj grupi nije dozvoljeno
da izmenjuje podatke u okviru OS-a i druga podesavanja. Oni mogu cackati
iskljucivo programe sertifikovane od strane windoze , koje administrator
zadaju njihovim kompovima. Ova grupa moze da vrsi potpunu kontrolu svojih
profila ukljucujuci i HCKU. Napredni korisnici cesto ne vrse kreiranje ovakvih
grupa jer korisnici uglavnom i ne pokrecu legalne aplikacije, pa se admini
stoga ipak okrecu pravljenjem sigurnosnih timplejtova .

Power users - Ova grupa korisnika u odnosu na "Users" grupu, moze pokretati
i programe koji nisu sertifikovani od strane windowsa. Po defaultim
podesavanjima, power users grupi je omoguceno da vrsi veliki broj podesavanja
u okviru OS i aplikacija. Ukoliko imate legalne aplikacije koje korisnici koji
pripadaju grupi Users ne mogu da pokrenu, a ne zelite da primenjujete
sigurnosne timplejtove, jednostavno prebacite korisnike u Power Users grupu i
korisnici ce moci da pokrecu te aplikacije. Korisnici ove grupe mogu da
instaliraju vecinu aplikacija, ali ne mogu menjati sistemske fajlove i
instalirati servise. Power Users se prema dozvolama nalaze izmedju Users i
Administrator grupe i naravno, na kraju krajeva, korisnici ove grupe ne mogu
sebe dodavati u Administrators grupu.

Administrators - Ova grupa moze da vrsi sva moguca podesavanja i ima potpunu
kontrolu nad sistemom. Oni mogu vrsiti sva podesavanja u redzistriju -
preuzimati vlasnistvo nad kljucevima i menjati ACL. Ni u kom slucaju nemojte
dodavati neke druge korisnike u Administrator grupu, jer to je isto kako kad
bi nekome dali kljuceve od vaseg stana ili kola. Naravno, niko nece vrsiti
podesavanja i upravljanja nego vi sami.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////
=>[0x03] % CONFIGURING SECURITY ACCESS
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

--------------------------------==<0x03a>==---------------------------------

Nadgledanje desavanja u okviru redzistrija naziva se auditing. Auditing se
sastoji iz tri koraka. Prvo treba da ukljucimo Audit Policy. To se moze
uraditi preko GP editora. Znaci otici u control panel (classic view) ->
administrative tools -> local security policy nakon toga kliknuti na
Audit Policy (sa leve strane prozora). U desnom delu prozora dvoklik na na
Audit Object Access i chekirati Success and Failure.
Na taj naci je Audit Policy ukljucen. Nakon toga treba u redzistriju
izvrsiti "audit" individualnih kljuceva i to na sledeci nacin:
pronadjite zeljeni kljuc i desni klik na njega -> permissions -> advanced
tab "Auditing" -> add -> location -> selektovati zeljeni komp, domen ili
organizaciju u okviru cijih korisnika i korisnickih grupa zelimo da vrsimo
audit. Zatim u polju "Enter the object name.." uneti ime korinsnika ili
korisnicke koju zelimo dodati audit listi i onda OK. U prozoru "auditing
entry for.." u acces listi cekirati i successful i failed za one aktivnosti
za koje zelite da vrsite audit uspesnih i neuspesnih pokusaja. Posle
ukljucivanja Audit Policy, treba to sve lepo proveriti preko Event Viewera.


--------------------------------==<0x03b>==---------------------------------

Postavlja se pitanje, da li mozemo U POTPUNOSTI zastititi redzistri tako da
korisnik ne moze da pristupi njemu. Odgovor je NIKAKO :> , iz prostog razloga
sto redzistri sadrzi podesavanja koje korisnik mora da bude u stanju da
"procita" kako bi win iole normalno radio. A uz sve to korisnici moraju imati
punu kontrolu nad svojim profilima. Znaci jednostavno ne mozete potpuno
spreciti pristup redzistriju, ali mozete napraviti kompromis - ograniciti
dozvole korisnicima. Ukoliko ste admin mozete donekle one moguciti pristup
redzistriju ukljucivanjem opcije Prevent Access to registry editing tools.
Ako ste to ukljucili, onda ce se u slucaju da neki korisnik pokusa da
pristupi regeditu, videce error: "registry editing has disabled by
administrator". Tu sad postoji problem. Na taj nacin se one mogucava pristup
redzistriju preko M$ regedita, ali ne i preko nekih alternativnih reg editora.
Drugi nacin je upotrebom Software Restriction Policies, ali cak ni na taj
nacin ne mozemo zastititi redzistri da korisnik ne moze da mu pristupi.


--------------------------------==<0x03c>==---------------------------------


U ovom pasusu iznad sam pricao o lokalnom pristupu redzistriju
(tj zastiti od iste). Sada cu sve to objasniti samo o "daljinskom" (remote)
pristupu redzistriju. Na windozi, korisnici lokalnih administrator i backup
operator grupa mogu da pristupaju redzistriju daljinskim putem. Posto je
Domain Admins grupa clan svake lokalne Aministrator grupe, svi domain
administratori mogu da pristupe redzistriju svakog kompa koji je ukljucen u
taj domain. Winodws XP mnogo vise zadaje restrikcija za pristup redzistriju
u odnosu na prethodne verzije. Da bi se omogucilo nekoj grupi da pristupa
redzistriju na daljinu neophodno je u glavnoj jedinici kreirati
administratorsku grupu za svaku organizacijsku jedinicu. To se radi tako sto
se ta grupa doda u ACL kljuca:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SecurePipeServers\winreg


///////////////////////////////////////////////////////////////////////////
=>[0x04] % SECURITY TEMPLATES
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

--------------------------------==<0x04a>==---------------------------------

Sigurnosni timplejtovi (security templates) se koriste za pravljenje
security policy za vas komp ili mrezu. Pravljenje sigurnosnih timplejtova
je znatno bolje i efikasnije od prethodno pomenutih tehnika posto sigurnosni
timplejtovi omogucavaju da se izvrse konkretnija i komplikovanija sigurnosna
podesavanja za veliki broj racunara koja znatno olaksavaju i ubrzavaju posao
u odnosu na druga sigurnosna podesavanja. Kod njihovog pravljenja
upotrebljavamo razlicite alatke. Prvo koristimo sigurnosne timplejtove za
kreiranje i editovanje timplejtova. Zati koristimo Security Configuration And
Analysis i Group Policy konzolu da bi smo primenili timplejtove. Preko
timplejtova mozemo podesavati sledece kategorije:


- Account policies - Password Policy, Account Lockout Policy i Kerberos Policy

- Local Policies - Audit Policy, User Rights Assignment i Security Options

- Event Log - Application, System i Security Event Log podesavanja

- Restricted Groups - Clanstvo security-sensitive grupa

- System Services - Startup i dozvole za system servise

- Registry - Dozvole za for registry kljuceve

- File system - Dozvole za fajlove i foldere


Sigurnosni timplejtovi su najobicnniji .inf fajlovi. Znaci txt fajlovi sa inf
extenzijom i veoma lice na .ini fajlove, sto znaci da ih opusteno mozete
kopirati i editovati po potrebi. Postoji mogucnost i da sami napravite svoj
security template "od nule" tj. "from scratch", ali to nije preporucljivo
posto ima puno posla a rizik je preveliki, tako da je bolje da editujete vec
postojece predefinisane windowsove sigurnosne timplejte. Bitno je napomenuti
da samo clanovi Administratorske grupe imaju mogucnost da menjaju defaultni
security template folder - %SystemRoot%\Security\Templates .


--------------------------------==<0x04b>==---------------------------------

Za rad sa sigurnosnim timplejtovima najbolje je koristiti MMC (m$ managment
console). Princip je sledeci:
u run-u ukucajte mmc i sibnite enter i u novootvorenom prozoru idite na
file - add/remove snap-in -> add -> selektujte Securiry Templates i onda add
Nakon toga selektujte Security Configuration And Analysis i opet Add. Zatim
zatvorite prozor i OK. Sacuvajte podesavanja - File -> Save i sacuvajte na pr
kao m4rk0Temps.msc i fajl ce po defaultu biti sacuvan u Administrative Tools
folderu. Da bi ga na brzaka startovali, idemo
start -> all programs ->administrative tools -> m4rk0Temps ili kako ste ga vec
nazvali.


--------------------------------==<0x04c>==---------------------------------

U windozi vec postoji nekoliko predefinisanih sigurnosnih timplejtova. Znaci
nemate potrebu da pravite nove timplejtove, vec jednostavno da editujete
postojece po potrebi. Predefinisani timplejtovi se nalaze na sledecoj lokaciji:
%SystemRoot%\Security\Templates i to sledeci:


- Default security (security.inf) - Defaultna sigurnosna podesavanja
postavljena pri instaliranju wina. Takodje sadrzi i sistemske i redzistry
dozvole. Posto ovaj timplejt sadrzi defaultna sigurnosna podesavanja,
u slucaju da nesto zeznete, ovaj timplejt ce vam omoguciti da vratite sistem na
originalna windows sigurnisna podesavanja, tako sto cete ovaj timplejt ucitati
preko Security And AnalYsis konzole, a ne preko Group Policy.


- Compatible (Compatws.inf) - Ovaj timplejt "olaksava" restrikcije koje su
zadate Users grupi dovoljno da mogu da pokrecu legalne aplikacije. Na ovaj
nacin se zadaje mogucnost da se korisnici prebacuju iz Users grupe u Pawer
Users grupu ili Administrator grupu. Ovaj timplejt takodje omogucava dozvole
koje user grupe imaju na sistemskim fajlovima i aplikacijama tako da oni
mogu da mogu da upravljaju aplikacijama i fajlovima koji nisu sertifikovani
od strane winodwsa. Preko ovog timplejta administratori pomeraju korisnike iz
Power users grupe u User grupu.


- DC Security (DC Secutity.inf) - Ovaj timplejt je kreiran kada je server
pokrenut od strane domain kontrolera. Utice na fajlove, redistri i
sistemske servise.


- Secure (Secure*.inf) - Ovaj timplejt izvrsava najfinija podesavanja. Na pr
Securedc.inf je za domain kontrolere, a Securews.inf je za workstatione.
Primenjuje snazne sifre, audit podesavanja.. Ogranicava korisnike LAN Manager
i NTLM konfigurisanjem windowsa da salje samo NTLM v2 odgovore i
konfigurisanjem servera da odbijaju LAN Manager odgovore. I na kraju, ovaj
timplejt ogranicava anonymous korisnike sprecavajuici od enumeracije account
naziva, enumeracije shareova, i prevodjenja SID-ov.


- Highly Secure (Hisec*.inf) - Ovaj timplejt predstavlja skup prethodnih
timplejtova i zadaje jos veca ogranicenja. Hisecdc.inf je za domain
kontrolere i Hisecws.inf je za workstatione. Ovaj timplejt na pr postavlja
nivo enkripcije i upisivanje u windows neophodno za autentifikaciju i za
prenos podataka preko sigurnosnih kanala i to zashteva snaznu enkripciju
i upisivanje. Na kraju ovaj timplejt uklanja sve korisnike iz Power Users
grupa i proverava da li su iskljucivo Domain Admins grupe i lokal
Administraori su korisnici lokal Admnistrator grupe.


- System root security (Rootsec.inf) - Ovaj timplejt opisuje root dozvole
za win fajl sistem. Sadrzi dozvole koji nisu vezani za redzistri. Prihvata
dozvole za root %SystemDrive% -a.


- No Terminal Server user SID (Notssid.inf) - Ovaj timplejt uklanja
nepotrebne Terminal Server SID-ove sa file sistem i redzistri kada je
pokrenut Terminal Server u aplikacijski kompatibilnom modu. Ako je to moguce,
pokrenite Terminal Server u full sigurnosnom modu (u modu u kome se Terminal
Server uopste ne koristi).


--------------------------------==<0x04d>==---------------------------------


Postoji mogucnost da napravite sopstveni timplejt iako nije bas preporucljivo.
To se radi na sledeci nacin:

U okviru Security Templates idite desni klik na folder u okviru koga zelite da
kreirate novi timplejt i onda kliknite New Template. U Template Name polju
unesite naziv novog timplejta, a u Description polju unesite korisne
informacije za timplejt koji kreirate. U levom delu prozora dvoklik na
novokreirani timplejt da bi ga otvorili. Selektujte sigurnosno polje kao sto
je redzistri i onda ispodesavajte sigurnosna podesavanja u desnom delu prozora.

Drugi nacin i mnogo preporucljiviji je da uzmete neki predefinisani timplejt
i sacuvate ga kao novi fajl i onda ga editujete po potrebi:

Otici na C:\WINDOWS\security\templates i desni klik na zeljeni predefinisani
timplejt i save as i samo unesite naziv novog fajla (tj sigurnosnog timplejta)
i onda samo save. U levom delu prozora dvoklik na
novokreirani timplejt da bi ga otvorili. Selektujte sigurnosno polje kao sto
je redzistri i onda ispodesavajte sigurnosna podesavanja u desnom delu prozora.

Da vidimo sada kako se sve ovo ponasa na redzistri kljucevima. U levom delu
prozora dvoklik na zeljeni timplejt i onda klik na Registry i pojavice vam se
lista reg kljuceva u desnom delu prozora. Da bismo dodali kluc ovoj listi,
idemo desni klik na registry i samo Add Key. Posto lista vec obuhvata sve
kljuceve HKLM-a, napravicemo izuzetak ko dpodesavanja koja timplejt odredio za
HKLM\SOFTWARE i HKLM\SYSTEM. Da bismo editovali kljuc idemo desni klik i
selektujemo neku od sledecih opcija.

1. Configure This Key Then

- Propagate Inheritable Permissions To All Subkeys - Kljucev podkljuc
nasledjuje sigurnosna podesavanja kljuca predpostavljajuci da ta sigurnosna
podesavanja podkljuca ne blokiraju nasledjivanje. U slucaju da dodje do
konflikta, dozvole podkljuceve dozvole zamenjuju dozvole nasledjene od strane
maticnog kljuca

- Replace Existing Permissions On All Subkeys With Inheritable Permissions -
Dozvole kljuca u potpunosti zamenjuju sve dozvole njegovog podkljuca, sto znaci
da ce svaka podkljuceva dozvola biti identicna dozvolama maticnog kljuca.

2. Do Not Allow Permissions On This key To Be Replaced - Selektujte ovu opciju
ako necete da podesavate dozvole kljuceva i podkljuceva


///////////////////////////////////////////////////////////////////////////
=>[0x05] % COMPUTER CONFIGURATION AND NEW SECURITY FEATURES
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

--------------------------------==<0x05a>==---------------------------------

Security Configuration and Analysis omogucava da uporedimo trenutno stanje
sigurnosnih podesavanja sa podesavanjima zadatih preko sigurnosnih timplejtova.
Ova analiza mogu biti odlican pokazatelj greski i inicijator resavanja istih.
Na sledeci nacin se vrsi analiza sigurnosti upotrebom Security Configuration
and Analysis alatke:

Idemo desni klik na Security Configuration and Analysis (koga smo dodali
konzoli u 0x04b pasusu ovog tuta) i klik na Open Database. Kada smo dospeli
u Open Database prozoru, mozemo uraditi sledece dve stvari:

- Da bismo kreirali novu Analysis bazu podataka, u polje File Name upisemo
naziv nove baze podataka i idemo na Open i onda Import Template prozoru
selektujemo timplejt i kliknemo na Open.

- Da bismo otvorili postojecu Analysis bazu podataka, kliknucemo na Analyse
Computer Now i prihvatiti defaultni log fajl ili odrediti novi.

Na taj nacin ce Security Configuration and Analysis uporediti trenutnu
sigurnost racunara sa onom koja je dobijena kao rezultat analize baze podataka.
Ukoliko ste imporotvali veci broj sigurnosnih timplejtova u bazu podataka,
svi ce biti spojeni u jedan jedini timplejt. Ukoliko to izazove neki konflikt,
poslednji ucitani timplejt ima prednost (znaci prvi timplejt leti napolje,
poslednji ostaje). Nakon zavrsetka analize, izacice vam rezultati koji su
isti kao i kod sigurnosnih timplejtova. Razlika je u tome sto Security
Configuration and Analysis prikazuje sledece pokazatelje:

- Crveni X - Podesavanja su u bazi za analiziranje i kompu, ali te dve
verzije ne ne odgovaraju jedna drugoj.

- Zelena "kvachica" - Podesavanja su u u bazi za analiziranje i kompu
i jedna drugoj drugima odgovaraju.

- Znak pitanja - Podesavanje nije u bazi za analiziranje i nije analizirano.
To se desava verovatno zato sto korisnik nije imao dovoljni nivo dozvola
da izvrsi pokretanje Security Configuration and Analysis.

- Znak uzvika - Podesavanja su u bazi za analiziranje i kompu, ali ne i u
kompu. Redzistri kljuc se nalazi u bazi, ali ne i na kompu.

Bazu podataka mozemo apdejtovati klikom na dugme Edit Security i na taj nacin
apdejtujemo bazu podataka a ne i sam timplejt..


--------------------------------==<0x05b>==---------------------------------

Nakon sto smo napravili sigurnosni timplejt i analizirali ga, sada treba da
ga prihvatimo tj ucitamo u komp, a to radimo na sledeci nacin:

Desni klik na Security Configuration and Analysis i idemo na Open database.
u Open Database prozoru, mozemo uraditi sledece dve stvari:

- Da bismo kreirali novu bazu podataka, u polje File Name upisemo
naziv nove baze podataka i idemo na Open i onda Import Template prozoru
selektujemo timplejt i kliknemo na Open.

- Da bismo otvorili postojecu bazu podataka, uncemo naziv postojece baze
podataka u File Name polje i onda Open.

Na kraju idemo desni klik na Security Configuration and Analysis i idemo na
Configure Computer Now i onda prihvatimo defaultni log fajl ili odredimo novi.

Sve ovo je uglavnom primenljivo za pojedinacne kompove, ali ako zleimo da
radimo sa sigurnosnim timplejtovima na vecim mrezama, treba da koristimo
Group policy - kreiramo novi GPO i zatim ga editujemo. U GP editoru idemo
desni klik -> Security Settings -> Import Policy -> oznacite zeljeni timplejt
i Open.

--------------------------------==<0x05c>==---------------------------------

Zajedno sa SP2 windoza je pored odredjenih sigurnosnih zakrpa i aplikacija
dobila Security center i Firewall. A takodje je poprvalila i sledece bugove:

MS04-025 (867801) - Kumulativni Security Update za Internet Explorer


MS04-024 (839645) - Ranjivost u Windows Shell Moze Izazvati Remote Code
Izvrsenje


MS04-023 (840315) - Ranjivost u HTML Help Moze Izazvati Code Izvrsenje


MS04-022 (841873) - Ranjivost u Task Scheduler Moze Izazvati Code
Izvrsenje


MS04-018 (823353) - Kumulativni Security Update za Outlook Express


MS04-016 (839643) - Ranjivost u DirectPlay Moze Izazvati Denial of
Service


MS04-015 (840374) - Ranjivost u Help u Support Center Moze Izazvati
Remote Code Izvrsenje


MS04-014 (837001) - Ranjivost u the Microsoft Jet Database Engue
Moze Izazvati Code Izvrsenje


MS04-013 (837009) - Kumulativni Security Update za Outlook Express


MS04-012 (828741) - Kumulativni Update za Microsoft RPC/DCOM


MS04-011 (835732) - Security Update za Microsoft Windows


MS04-007 (828028) - ASN.1 Ranjivost Moze Izazvati Code Izvrsenje


MS04-004 (832894) - Kumulativni Security Update za Internet Explorer


MS04-003 (832483) - Buffer Overrun u MDAC Function Moze Izazvati Code
Izvrsenje


MS03-051 (813360) - Buffer Overrun u Microsoft FrontPage Server
Extensions Moze Izazvati Code Izvrsenje


MS03-049 (828749) - Buffer Overrun u the Workstation Service Moze
Izazvati Code Izvrsenje


MS03-048 (824145) - Kumulativni Security Update za Internet Explorer


MS03-045 (824141) - Buffer Overrun u the ListBox u u the ComboBox
Control Moze Izazvati Code Izvrsenje


MS03-044 (825119) - Buffer Overrun u Windows Help u Support Center
moze voditi do to Sistemskog greske


MS03-043 (828035) - Buffer Overrun u Messenger Service Moze Izazvati
Code Izvrsenje


MS03-041 (823182) - Ranjivost u Authenticode Verification Moze Dozvoliti
Remote Code Izvrsenje


MS03-040 (828750) - Kumulativni Patch za Internet Explorer


MS03-039 (824146) - Buffer Overrun u RPCSS Service Moze Izazvati Code
Izvrsenje


MS03-034 (824105) - Flaw u NetBIOS Voditi ka Razotkrivanju informacija


MS03-032 (822925) - Kumulativni Patch za Internet Explorer


MS03-030 (819696) - Neoznacen Buffer u DirectX Moze Omoguciti
Sistemski Kompromis


MS03-027 (821557) - Necekiran Buffer u Windows Shell Moze Omoguciti Sistemsku
grsku


MS03-026 (823980) - Buffer Overrun u RPC Uterface Moze Izazvati Code
Izvrsenje


MS03-024 (817606) - Buffer Overrun u Windows Voditi ka Propadanju Podataka


MS03-023 (823559) - Buffer Overrun u HTML Converter-u Moze Izazvati Code
Izvrsenje


MS03-021 (819639) - Flaw u Windows Media Player Moze Dozvoliti Pristup
Media Library


MS03-020 (818529) - Kumulativni Patch za Internet Explorer


MS03-018 (811114) - Kumulativni Patch za Internet Information Service


MS03-015 (813489) - Kumulativni Patch za Internet Explorer


MS03-014 (330994) - Kumulativni Patch za Outlook Express


MS03-013 (811493) - Buffer Overrun u Windows Kernel Message Hulug Moze
Dovesti do Podizanje Privilegija


MS03-010 (331953) - Flaw u RPC Endpout Mapper Moze Izazvati Denial of
Service Attacks


MS03-008 (814078) - Flaw u Windows Script Engue Moze Izazvati Code
Izvrsenje


MS03-007 (815021) - Neoznacen Buffer u Windows Component Moze Izazvati
Gresku u Serveru


MS03-005 (810577) - Microsoft Security Bulletin MS03-005


MS03-004 (810847) - Kumulativni Patch za Internet Explorer


MS03-001 (810833) - Neoznacen Buffer u Locator Service Voditi ka
Code Izvrsenju


MS02-072 (329390) - Neoznacen Buffer u Windows Shell Moze Omoguciti
sistemsku gresku


MS02-071 (328310) - Flaw u Windows WM_TIMER Message Hulug Moze Omoguciti
Podizanje Privilegija


MS02-070 (329170) - Flaw u SMB Signug Moze Omoguciti da Group Policy
bude Modifikovan


MS02-068 (324929) - Kumulativni Patch za Internet Explorer


MS02-066 (328970) - Kumulativni Patch za Internet Explorer


MS02-063 (329834) - Neoznacen Buffer u PPTP Implementation Moze Omoguciti
Denial of Service Attacks


MS02-062 (327696) - Kumulativni Patch za Internet Information Service


MS02-055 (323255) - Neoznacen Buffer u Windows Help Facility Moze Omoguciti
Code Izvrsenje


MS02-050 (Q329115) - Certificate Validation Flaw Moze Omoguciti Prevaru
Identiteta


--------------------------------==<0x05d>==---------------------------------

Security Centar je po meni zanimljivo zamisljen ali do mojega lose odradjen.
Na svakom kompu koji obradjuje, ja iskljucim odmah po instalu wina taj
Security Centar. Al da pomenem sta sve u sebi ima, onima koji ga drze na svom
kompu. On vrsi nadgledanje sledece tri win komponente: Windows Firewall,
Automatic Updates, Virus protection. Upozorava vas da izvrsite apdejt ukoliko
je update baza zastarela. Security centar mozete kontrolisati preko Active
Directory Group policy opcija. U redzistriju pronadjite sledeci path:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center i tu mozete izvrsiti
sledeca podesavanja

-----------------------------------------------------------------------------
| Naziv kljuca | Vrsta | Vrednost
-----------------------------------------------------------------------------
| AntiVirusDisableNotify | REG_DWORD | 0x00 - Disable AV alerts
| | | 0x01 - Prikazi AV alerts
-----------------------------------------------------------------------------
| AntiVirusOverride | REG_DWORD | 0x00 - WSC nadgleda AV
| | | 0x01 - WSC ne nagleda AV
-----------------------------------------------------------------------------
| FirewallDisableNotify | REG_DWORD | 0x00 - Disable FW alerts
| | | 0x01 - Prikazi FW alerts
-----------------------------------------------------------------------------
| FirewallOverride | REG_DWORD | 0x00 - WSC nadgleda FW
| | | 0x01 - WSC ne nagleda FW
-----------------------------------------------------------------------------
| UpdatesDisableNotify | REG_DWORD | 0x00 - Disable AU alerts
| | | 0x01 - Prikazi AU alerts
-----------------------------------------------------------------------------


* AV - antivirus ; FW - firewall ; WSC - Windows Security Center ;
AU - automatic Update


--------------------------------==<0x05e>==---------------------------------

Windows Firewall je po meni pravi ****, i topla preporuka je da korisnite
neki third party FW, a ne ovaj Windowsov, mada ja uopste ni ne koristim
firewall :> Windozin fajer vol mozete konfigurisati preko Firewall Group
policy podesavanja ili putem sledecih metoda:

- Unattended - setup answer file - Znaci preko unattend.txt fajla mozete
iskonfigurisati fw i tek onda pristupiti instalaciji i uzivati skrstenih
ruku.

- Netfw.inf - Podesavanje FW-a preko ovog inf fajla su ekvivalentna
podesavanju koja vrsimo preko Windows Firewall Group Policy-a

- Netsh Script - Mozete napraviti batch skriptu koja ce sadrzati set
netsh.exe komandi putem kojih mozemo podesiti Windows Firewall, dozvoljene
portove itd.

- Custom configuration programs - Koristi API za konfiguraciju Firewalla.

Ako vas smori FW mozete ga iskljuciti tako sto odete u servise
(services.msc) i pronadjete Windows firewall - stopirate ga i diseblujete.


///////////////////////////////////////////////////////////////////////////

avatar

Pogledaj profil korisnika
taj Sub Sep 29, 2012 12:03 am
PIO Only – DMA
Dali vam optički pogon (CD/DVD) sporije očitava nego prije?
Windowsi poslije par CRC error-a transfer mode optičkom pogonu spuštaju iz DMA u PIO Only koji je dosta sporiji. Provjerite vaš transfer mode: u polje Run upišite "devmgmt.msc" pod IDE ATA/ATAPI controllers u properties od Primary i Secondary IDE channel-a pod Advanced Settings - Transfer mode: namjestite na "DMA if available".Ukoliko vam na Curent Transfer Mode stoji PIO Only morati ćete posegnuti u Registry Editor da vratite DMA Mode. U polje Run upišite "regedit" i pratite key: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} u njemu pod subkey 001 i 002 izbrišite "SlaveIdDataCheckSum" ili "MasterIdDataCheckSum" ovisno dali vam je optički pogon spojen kao Master ili Slave potom restartajte računalo i optičkom pogonu će se vratiti DMA ili Ultra DMA otvorite ponovo Device Manager i provjerite

avatar

Pogledaj profil korisnika
taj Sub Sep 29, 2012 12:03 am
PackageSelf-extracting / self–installing package
Ukoliko se bavite programiranjem vjerojatno razumijete ovaj podnaslov. Unutar Windowsa nalazi se alat za izradu packaga ili drugim riječima alat za izradu setupa. U polje Run upišite " iexpress.exe " i otvoriti će vam se Wizard kojeg jednostavno pratite i kao krajnji rezultat izraditi će te setup. Ukoliko se ne bavite programiranje vjerojatno vas zanima način izrade setupa pa pogledajte ovaj alat. Za test izradite " Extract files only" package ubacite neke filove u "Package files" i pogledajte rezultat.2.tut

Zip Folder
Zip filovi kao folderi
Vjerovatno ste primjetili da Windows Xp zip filove prikazuje kao foldere. Ukoliko koristite Winzip ili Winrar ne možete to primjetiti pa vam ta mogućnost Windowsa nije potreba. Isključiti je možete tako da u polje Start – Run upišete "cmd" zatim " regsvr32/u zipfldr.dll ", ukoliko ste pravilno upisali dobiti ćete potvrdu "DllUnregisterServer in zipfldr.dll succeeded". Ukoliko poželite vratiti Windowsima tu mogućnost upišite " regsvr32 zipfldr.dll " i zip folder je tu.

avatar

Pogledaj profil korisnika
taj Sub Sep 29, 2012 12:04 am
Shortcut Strelice
Izbrišite strelice na Shortcut-ima
Iako to možete napraviti sa bezbrojnim Tweak alatima koji su danas dostupni na web-u evo kako se strjelice na shortcut-ima brišu ručno. Dakle ukoliko želite na desktopu shortcut ikonicama ukloniti strjelicu koja je karakteristična za shortcut u Start - Run upišite "Regedit" i pronađite ključ:
HKEY_CLASSES_ROOTlnkfileIsShortcut
HKEY_CLASSES_ROOTpiffileIsShortcut

avatar

Pogledaj profil korisnika
taj Sub Sep 29, 2012 12:04 am
Instalacija Internet Explorera
Reinstalirajte oštećeni IE
Uslijed mnogobrojnih spywarea i redilera u IE se znaju pojaviti rupe koje dovode do slabije funkcionalnosti. Prvenstveno pokušajte popravak sa SFC/scannow unutar Command Prompta.
Ukoliko pokušate pokrenuti novi setup za IE odbiti će ga s objašnjenjem da je već instaliran.
Kako bi ponovo mogli pokrenuti setup za IE napravite malu korekciju u Registryu. U Run upišite "regedit" i pratite ključ HKEY_LOCAL_MACHINE – SOFTWARE – Microsoft – Active Setup – Installed Components tu pronađite key {89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383} ključu" IsInstalled" Value data iz 1 promijenite u 0 pritisnite F5 i možete reinstalirati IE. U koliko želite reinstalirati i Outlook na istom mjestu ključu {44BBA840-CC51-11CF-AAFA-00AA00B6015C}učinite istu stvar kao u prethodnom ključu

10Sponsored content Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu

 
  • Chat ()
    Free forum | © PunBB | Besplatan Forum međusobnog pomaganja | Kontakt | Signalizirajte zloupotrebu | Napraviti svoj blog